Pieczona kaczka z jabłkami
OLIWKA . • dawno temuA może masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Jak często jesz pieczoną kaczkę? No właśnie, pora to zmienić. Przygotowanie takiego poważnego dania wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko znać kilka sztuczek, które sprawią, że mięso będzie soczyste, a skórka krucha.
Przygotuj:
- dużą młodą kaczkę
- 50 dag ziemniaków
- 6 małych winnych jabłek
- sól
- pieprz
- majeranek
1. Umyj kaczkę, osusz ją, oprósz solą i majerankiem.
2. Surowe i obrane ziemniaki pokrój w grube plastry, a następnie dopraw solą, majerankiem i pieprzem.
3. To będzie nadziewana kaczka, włóż więc do jej wnętrza ziemniaki i zaszyj ją bawełnianą nitką.
4. Włóż kaczkę do piekarnika. Często podlewaj ją wytwarzającym się sosem.
5. Po tym czasie dodaj umyte jabłka ze skórką. Piecz kaczkę jeszcze pół godziny.
6. Co dziesięć minut podlewaj wyjątkowe danie wodą. Dzięki temu uzyskasz miękkie mięso i chrupiącą skórkę.
7. I oto pieczona kaczka z jabłkami. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze