Składniki:
kaczka ok 1-1,5 kg, sól zmiękczająca mięso, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, majeranek, liść laurowy, kilka łyżek słodkiej śmietany 18%
Jak przyrządzić?
Kaczkę kroimy na dowolne części, nacieramy solą i po kolei posypujemy przyprawami (majeranek i liść laurowy na końcu, liść laurowy kruszymy jak najdrobniej) i odstawiamy kaczkę do lodówki na dwa dni. Po dwóch dniach obsmażamy kaczkę na patelni na rumiany kolor, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem ok. 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Nie wiem, jak opisać mały ogień, ale u mnie w piekarniku jest nastawione na 3. Około pół dodziny przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, zlewamy jak najwięcej tłuszczu, smarujemy mięso śmietaną i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Posmarowana skórka powinna być chrupiąca. Podajemy z ziemniakami i np. marchewką. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Patelnia, naczynie żaroodporne z przykryciem
Uwagi:
Po dwóch dniach w lodówce i w przyprawach mięso kaczki po upieczeniu powinno być bardzo miękkie, nawet rozpływać się w ustach. Tłuszcz, który zostanie, można wykorzystać np. do bigosu, co podniesie jego walory smakowe.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Zigi |