Kaczka pieczona

Przepis kulinarny

Składniki:

kaczka ok 1-1,5 kg, sól zmiękczająca mięso, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, majeranek, liść laurowy, kilka łyżek słodkiej śmietany 18%

Jak przyrządzić?

Kaczkę kroimy na dowolne części, nacieramy solą i po kolei posypujemy przyprawami (majeranek i liść laurowy na końcu, liść laurowy kruszymy jak najdrobniej) i odstawiamy kaczkę do lodówki na dwa dni. Po dwóch dniach obsmażamy kaczkę na patelni na rumiany kolor, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem ok. 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Nie wiem, jak opisać mały ogień, ale u mnie w piekarniku jest nastawione na 3. Około pół dodziny przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, zlewamy jak najwięcej tłuszczu, smarujemy mięso śmietaną i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Posmarowana skórka powinna być chrupiąca. Podajemy z ziemniakami i np. marchewką. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Patelnia, naczynie żaroodporne z przykryciem

Uwagi:

Po dwóch dniach w lodówce i w przyprawach mięso kaczki po upieczeniu powinno być bardzo miękkie, nawet rozpływać się w ustach. Tłuszcz, który zostanie, można wykorzystać np. do bigosu, co podniesie jego walory smakowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
AutorZigi

Kaczka pieczona: Podobne przepisy

Kaczka pieczona: wypróbuj również

Powiązane Tematy