Składniki:
- pierś indyka (duża),
- musztarda(sarepska lub kozacka)1 słoiczek ok. 250g,
- miód (wielokwiatowy)1 słoiczek ok. 100g,v
- ocet winny czerwony 1 łyżka,
- śliwki suszone i suszone morele,
- przyprawa do kurczaka np. KAMIS (nie staropolska) 2 łyżki,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka.
Jak przyrządzić?
Przygotować marynatę.Do miski wyłożyć 2/3 słoika musztardy i tyle samo miodu.dodać łyżkę przyprawy, wlać ocet, sól i pieprz.Włożyć indyka i dokładnie pokryć marynatą. Postawić w chłodne miejsce( do lodówki) na 24 godziny. Wyjąć szerokim i długim nożem przebić wzdłuż (nie w poprzek), ale nie do końca, w powstały w ten sposób kieszeń na przemian wkłądać śliwki i morele. Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok.1,5h po 1h, przykryć pergaminem. z pozostałych składników przyżądzić marynatę.Taką samą jak poprzednio i polać nią indyka. Piec 20 minut.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 porcji |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | jakubusia |