Kurczak po chińsku (autor xurquell)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg piersi z kurczaka,
- 6 marchewek,
- 2 cebule,
- 25 dkg fasolki szparagowej (świeża, mrożona lub z puszki),
- 1 mała puszka kiełków sojowych,
- 5-6 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki cytryny,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- lubczyk.

Jak przyrządzić?

Marchewki umyć, pokroić w słupki, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać 3 łyżki oleju , sos sojowy, sok z cytryny , dodać cebule, marchew i kiełki sojowe, wymieszać i odstawić na 1 godz. Fasolkę ugotować na półtwardo, kiełki z puszki odcedzić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso pokroic w paski, posolić, popieprzyć i szybko smażyc, na gorącym oleju na złoty kolor, mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie wyjąć mięso z patelni, a do wytworzonego sosu dodać miód oraz czosnek, zalać bulionem, wymieszać i zagotować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i doprawić nią sos na patelni.Warzywa wyjąć z marynaty i do dodać sosu. Dusić ok 15-20 min. Na koniec włożyć mięso, dodać fasolkę i jeszcze chwilkę dusić.

Jak podawać?

Z ryżem, nie zaszkodzi dobre białe wino, półwytrawne lub półsłodkie.

Uwagi:

Ilość warzyw, sosu sojowego i innych przypraw można zmieniać według własnych upodobań. Moim zdaniem potrawa ta powinna byc pikantna i dlatego ja dodaje pieprz cayenne, ale to już według uznania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Trudnośćśredni
Porcje4-6 porcji
Autorxurquell

Kurczak po chińsku (autor xurquell): Podobne przepisy

Kurczak po chińsku (autor xurquell): wypróbuj również

Powiązane Tematy