Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 6 marchewek,
- 2 cebule,
- 25 dkg fasolki szparagowej (świeża, mrożona lub z puszki),
- 1 mała puszka kiełków sojowych,
- 5-6 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki cytryny,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- lubczyk.
Jak przyrządzić?
Marchewki umyć, pokroić w słupki, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać 3 łyżki oleju , sos sojowy, sok z cytryny , dodać cebule, marchew i kiełki sojowe, wymieszać i odstawić na 1 godz. Fasolkę ugotować na półtwardo, kiełki z puszki odcedzić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso pokroic w paski, posolić, popieprzyć i szybko smażyc, na gorącym oleju na złoty kolor, mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie wyjąć mięso z patelni, a do wytworzonego sosu dodać miód oraz czosnek, zalać bulionem, wymieszać i zagotować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i doprawić nią sos na patelni.Warzywa wyjąć z marynaty i do dodać sosu. Dusić ok 15-20 min. Na koniec włożyć mięso, dodać fasolkę i jeszcze chwilkę dusić.
Jak podawać?
Z ryżem, nie zaszkodzi dobre białe wino, półwytrawne lub półsłodkie.
Uwagi:
Ilość warzyw, sosu sojowego i innych przypraw można zmieniać według własnych upodobań. Moim zdaniem potrawa ta powinna byc pikantna i dlatego ja dodaje pieprz cayenne, ale to już według uznania.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 porcji |
Autor | xurquell |