Składniki:
- Pierś kurczaka,
- Papryka (żółta lub czerwona),
- Kiełki sojowe,
- Czosnek,
- Migdały,
- Imbir,
- Cebula,
- Chili w proszku,
- Sos sojowy,
- Sos chili,
- Sambal oelek,
- Olej oliwny lub sezamowy.
Jak przyrządzić?
Migdały ugotować i obrać (leniuch bierze migdały w słupkach lub w płatkach). Czosnek pokroić w drobniutkie kosteczki.Migały i czosnek usmażyć na oleju oliwnym albo sezamowym na brązowo; na brązowo, nie na czarno! ;-) Wyjąć z patelni.Pierś kurczaka (pokrojoną w paseczki) usmażyć - także na oleju - z czosnkiem, imbirem, chili i drobno posiekaną cebulą.Dodać pokrojonę w paseczki paprykę (żółtą albo czerwoną), umyte kiełki sojowe i migdały. Przez parę minut smażyć.Kreację doprawić sosem sojowym, sosem chili i Sambal olek.
Jak podawać?
Do tego ryż, tagliatelle albo świeżutka chrupiąca bagietka.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | mało |
Autor | Tessa |