Składniki:
- 1/2 białej kapusty,
- 5 marchwi,
- bułka tarta,
- masło śmietankowe ew. margaryna,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapustę pokroić na kilka części ( 3-5), marchewkę obrać. Warzywa ugotować do miękkości razem w lekko osolonej wodzie. Wyjąć na durszlak i odczekać aż trochę przestygną.
Marchewkę pokroić w kostkę a kapustę w niewielkie paski.
Na patelni mocno rozgrzać masło śmietankowe.Dodać bułkę tartą ,wymieszać, chwilę podsmażyć.Dodać pokrojone warzywa, sól, pieprz, wszystko wymieszać i smarzyć przez ok 3-5 min.
Jak podawać?
Potrawa najlepsza jest jako ciepła przystawka do dań z ziemniakami, można również jeść z chlebkiem ewentualnie jako samo danie.
Uwagi:
Potrawa może smakiem przypominać ugotowany kalafior.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | mm |