Teraz fasolka jest najsmaczniejsza i idealnie nadaje się do sałatki. Gotowana krótko – ma pozostać krucha i jędrna. Całość przemacerowana czosnkiem i oliwą. Idealna na gorące popołudnia lata. Dla jednych jako dodatek do dania głównego, dla innych sama w sobie może być daniem. Pycha.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej,
- 4 pomidory,
- kilka ząbków czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- ocet balsamiczny (opcjonalnie).
Jak przyrządzić?
1) Fasolkę pozbawiamy końców i dzielimy strąki na pół. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody. W zależności od naszego gustu i smaku – może to być kilka lub kilkanaście minut. Na pewno nie powinna osiągnąć charakterystycznej dla polskiego tradycyjnego smaku pełnej miękkości. Powinna pozostać krucha i jędrna. Ugotowaną fasolkę wyrzucamy na sitko do obcieknięcia i ochłodzenia.
2) Podczas gotowania fasoli przygotowujemy pomidory i czosnek. Pomidory nacięte w 2 miejscach (góra i dół) parzymy niecałą minutę we wrzątku. Po ostygnięciu obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Wybieramy większe pestki. Czosnek skrawamy na cieniutkie plasterki.
3) Na półmisku układamy warstwę fasolki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie kładziemy warstwę pomidorów i plasterki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Tak samo układamy następną warstwę. Całość można udekorować sezonowymi, ulubionymi ziołami – począwszy od bazylii na szczypiorze kończąc.
4) Sałatkę przykrywamy i pozostawiamy w spokoju na 1 godzinę. Prze podaniem możemy ją minimalnie schłodzić w lodówce.
Jak podawać?
Jak dodatek do dania. Jako jedną z sałat do zimnego bufetu. Wreszcie jako bardzo lekki „chłodnik” w gorące letnie dni.
Uwagi:
Jak to bywa z wszelkimi sałatami – możemy sobie dowolnie układać proporcje składników. Dowolnie doprawiać oliwą, czosnkiem i octem do smaku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 8 zł |