Nazwa sosu skłania do działań związanych z mięsami, ale dzisiaj proponujemy inny pomysł zastosowania sosu Uncle Ben’s® Mexican chilli con carne. To wersja dla wegetarian, (których jak się wydaje przybywa wśród łakomczuchów). Jarzyny w rozgrzewającym i wyrazistym sosie.
Składniki:
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
150 g świeżej fasolki szparagowej
1 puszka fasoli czerwonej
400 g sosu Uncle Ben’s® Mexican chilli con carne
kilka łyżek śmietany 22% (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sól
bułki na grzanki
Jak przyrządzić?
1) Umyte i osuszone pieczarki pokrój na 6 – 8 części każdą. Fasolkę szparagową po przepłukaniu podziel na pół w poprzek strączka. Czerwoną fasolę osącz na sicie.
2) Na gorącą patelnię z oliwą wrzuć pieczarki i podsmaż przez 3 min. Dołóż fasolkę szparagową i podsmażaj razem. Dodaj pocięty drobno czosnek i smaż mieszając jeszcze kilka minut. Następnie dołóż czerwoną fasolę i sos Uncle Ben’s® Mexican chilli con carne.
3) Duś całość ok. 10 min., doprawiając do smaku solą. Przygotuj grzanki.
Jak podawać?
W niewielkich miseczkach z kleksem dobrej śmietany na wierzchu i ciepłymi grzankami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 2 - 3 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 16 zł |