Zupa rodem z Grecji. Jej smak cenią smakosze z całego świata. Oryginalna nazwa składa się z dwóch słów: „avgo” – jajo i „lemono” – cytryna. To sposób, jak szybko i elegancko ugościć niespodziewanych gości, nawet tych najbardziej wymagających. Świetna na upalne dni i romantyczne wieczory. Uwielbiają ją dzieci, bo ma nieco deserowy charakter.
Składniki:
6 szklanek domowego bulionu z kurczaka,
½ szklanki bardzo drobnego makaronu,
3 jajka,
sok z dużej cytryny,
kilka plasterków cytryny do przybrania,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Wywar wlać do garnka, zagotować i wsypać makaron. Podgrzewać na małym ogniu bez pokrywki.
Całe jaja ubić trzepaczką. Kiedy wyraźnie się spienią wlać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody.
Wciąż ubijając, wlać do masy jajecznej łyżkę wazową gorącego wywaru.
Kiedy makaron będzie miękki zdjąć garnek z ognia i po dwóch minutach powoli wlać do niego zaprawę jajeczno – cytrynową. Cały czas energicznie mieszając.
Doprawić solą i pieprzem i udekorować plasterkami cytryny.
Jak podawać?
Zupę można podać ze świeżą bagietką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |