Warzywa warto jeść codziennie - to źródło solidnej dawki witamin i minerałów. Wie to każdy, a stosują ci, którym naprawdę zależy na zdrowym odżywianiu. Dodając warzywa do sałatek sprawiamy, że ich jedzenie nie jest nudne. Powstają oryginalne dania, zdrowe, proste i naprawdę smaczne.
Składniki:
1 opakowanie sera feta (może być w kostkach i w zalewie),
100g makaronu wstążki,
2 świeże, nieduże cukinie,
4 nieduże, podłużne pomidory lub 150g pomidorów koktajlowych,
5 łyżek oliwy,
łyżka natki pietruszki, koperku, bazylii,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy.
Umytą cukinię kroimy wzdłuż w długie, cienkie plasterki.
Blanszujemy w osolonym wrzątku (3 minuty).
Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
Pomidory kroimy w ósemki.
Oliwę łączymy z pokrojoną zieleniną, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy, polewamy sosem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 9 zł |