To przepis dla wszystkich tropiących udane przepisy na niskokaloryczne dania. Grillowany kurczak w śródziemnomorskim anturażu to znakomity pomysł na lekki obiad. Szczególnie, jeśli planujemy zaprosić koleżanki, bo to bardzo babska potrawa. Kapary i suszone pomidory - składniki tego dania, zawsze warto mieć w domu, bo można z nich przygotować coś pysznego „na szybko”. Warto też wspomnieć o zaletach zielonego makaronu. Kluchy pasują do szpinaku i ten, kto wymyślił to połączenie, zasługuje na medal. Taki makaron jest smaczny sam w sobie, a dzięki kilku przemyślanym dodatkom można stworzyć arcydzieło.
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka (ok. 80 dag),
1 gotowa posypka z suszonych pomidorów i bazylii,
1 opakowanie zielonego makaronu – wstążki,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
½ słoiczka kaparów,
4 suszone pomidory (z oliwy),
2 łyżeczki posiekanej bazylii,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na duże płaskie kawałki.
Mięso obtaczamy w gotowej posypce z suszonych pomidorów i bazylii i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie pieczemy mięso w piekarniku ustawionym na temperaturę 200 stopni przez około 15 minut.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania.
Ugotowany makaron odlewamy i mieszamy z odrobiną oliwy.
Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, a po kilku sekundach także pokrojone w drobne plasterki suszone pomidory i kapary.
Po minucie dodajemy makaron, cały czas mieszając.
Po 3 minutach potrawę przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną bazylią.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |