Ważny składnik wykwintnej wigilii. Połączenie tradycji staropolskiej z francuską. Pod koniec XIX wieku krążki rybne co roku gościły na stole hrabiego Andrzeja Potockiego. Jeśli szukacie potrawy, która miałaby staropolskie korzenie i byłaby urozmaiceniem dosyć monotonnego menu współczesnej wigilii, to zachęcam do jej wypróbowania. I jeszcze jedno. Nie każdego da się namówić na tradycyjnie podanego karpia, bo zbyt wiele ości, bo przeszkadza „smak błota”… Nie tym razem! Tak przyrządzona ryba słodkowodna, także karp, zyska pyszny, maślany aromat.
Składniki:
¾ kg ryby (karp lub inna słodkowodna),
2 bułki kajzerki,
1 szklanka śmietanki,
2 jajka,
1 duża cebula,
20 dag masła,
1 szklanka mąki,
sól i pieprz,
słoiczek tartego chrzanu.
Jak przyrządzić?
Rybę obieramy ze skóry i pozbawiamy ości.
Oczyszczone kawałki wrzucamy do miski.
Bułki drzemy na kawałki i moczymy w śmietance (co najmniej 5 minut).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na łyżeczce masła.
Kiedy się zeszkli smażymy na niej jajecznicę z dwóch jaj.
Do ryby dodajemy jajecznicę, rozmoczoną bułkę oraz 10 dag masła.
Całość solimy, pieprzymy i miksujemy.
Z tak powstałej masy, podsypując mąką, wałkujemy wałeczki grubości palca.
Zwijamy je w krążki, sklejamy i smażymy krótko na reszcie masła.
Usmażone krążki przez chwilę odsączamy na papierowym ręczniku.
Jak podawać?
Podajemy z chrzanem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |