Zimą nasza potrzeba czerpania przyjemności z jedzenia wzrasta. Niewiele radości daje nam aura. Dzień jest za krótki a w telewizji same powtórki. Warto sobie wtedy przypomnieć o mrożonych owocach. W końcu po to je zamrożono, żeby korzystać z nich właśnie teraz. Możliwości wykorzystania mrożonek jest wiele, niestety najczęściej trzeba je z mozołem przetwarzać. Proponuję więc jeden z najprostszych przepisów. Mus truskawkowy oparty jest na bazie bitej śmietany. Może być idealnym walentynkowym deserem. Nie za słodki, puszysty i lekki. Nastraja optymistycznie nawet w najgorsze mrozy.
Składniki:
1 opakowanie mrożonych truskawek (50 dag),
1 opakowanie słodkiej śmietanki 30 % (20 dag),
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Truskawki wyciągamy z zamrażalnika co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem musu.
Lekko rozmrożone truskawki rozdrabniamy mikserem razem z cukrem i cukrem pudrem, pozostawiając kilka owoców do ozdobienia gotowego musu.
Śmietankę miksujemy z odrobiną cukru pudru do postaci bitej śmietany.
Oba składniki mieszamy delikatnie łyżką, po czym nakładamy do miseczek lub kieliszków.
Na koniec ozdabiamy deser pozostawionymi owocami.
Jak podawać?
Ozdabiamy truskawkami, podajemy od razu po przygotowaniu.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |