Klienci największej sieci wnętrzarskiej, szwedzkiej z pochodzenia, znają tę potrawę. Obok łososia stanowi podstawę menu w tamtejszych restauracjach. Warto wiedzieć, że klopsiki szwedzkie bardzo łatwo przygotować w domu, a ich podstawową zaletą jest czas, w jakim następuje zamiana surowego mięsa w gotowe danie. Klopsiki są małe, więc spędzają na patelni 10 minut. Szwedzi jadają je z żurawiną, jednak dla naszych polskich podniebień najlepsze będą buraczki na ciepło. Mięsne kuleczki są również smaczne na zimno, pokrojone w plasterki i ułożone na świeżej białej bułce.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
1 jajo,
10 ml śmietanki,
1 mała cebula,
3 łyżki bułki tartej,
1 ugotowany ziemniak,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Do miski wlewamy śmietankę, a do niej wsypujemy bułkę tartą.
Ziemniaka ugniatamy widelcem i także dodajemy do masy.
Całość mieszamy z jajkiem.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na gorącym maśle.
Jeszcze ciepłą cebulę dodajemy do masy wraz z mięsem i znowu mieszamy.
Dodajemy sól i pieprz i wyrabiamy mięso na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Mięso formujemy w małe kulki i wrzucamy na gorący tłuszcz.
Smażymy, często podnosząc patelnię i energicznie nią poruszamy, by kulki obsmażyły się równomiernie ze wszystkich stron.
Po 10 minutach zdejmujemy je z patelni.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |