Na wiosnę i lato czekamy z niecierpliwością nie tylko po to, by cieszyć się słońcem, ale żeby wreszcie rozstawić grilla. Tradycja pieczenia mięsa w Polsce istnieje od dawna. A krąg zwolenników potraw z rusztu ciągle się powiększa. Potrawy z grilla zawierają znacznie mniej tłuszczu, a dodatek ziół i przypraw sprawia, że są lekkostrawne, a więc zdrowsze.
Składniki:
1 kg polędwicy wieprzowej,
1 kg młodych ziemniaków,
0,5 kg pieczarek,
5 dag masła,
4 łyżki oliwy z oliwek,
główka czosnku,
łyżka majonezu,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki soku z cytryny,
sól morska,
po łyżeczce tymianku, estragonu, bazylii, pieprzu ziołowego.
Jak przyrządzić?
Polędwicę umyć, oczyścić z błon, lekko rozbić.
Przygotować marynatę.
Oliwę połączyć z octem balsamicznym, sokiem z cytryny.
Wymieszać wszystkie zioła, zmiażdżyć trzy ząbki czosnku i dodać do oliwy.
Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i odstawić na 3-4 godziny.
Masło rozetrzeć z dwoma ząbkami czosnku, przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki umyć i lekko posolić.
Ziemniaki obrać.
Do każdego ziemniaka dodać trochę przygotowanego masła, majonezu i zawinąć w folię aluminiową.
Na rozgrzany ruszt układać ziemniaki, porcje polędwicy i całe pieczarki.
Piec, aż polędwiczki będą miękkie i pokryją się złocistą skórką.
Jak podawać?
Podawać z ulubioną sałatką warzywną i zimnym piwem.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |