Jagody to tak smaczne i aromatyczne owoce, że dodając je do ciasta lub deseru, mamy „murowany” efekt. To ostatni moment, by z nich skorzystać. Bogate w witaminy, poprawiają wzrok i dbają o układ trawienny. Zajadanie się jagodami to korzyści zdrowotne i rozkosz dla podniebienia. Dziś proponuję słodkie, pachnące lasem ciasto.
Składniki:
0,5 kg jagód,
2,5 szklanki mąki pszennej,
5 jajek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru,
pół łyżeczki soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Mąkę pszenną przesiać.
Wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać 3 łyżki cukru, zimną margarynę, żółtka, posiekać i zagnieść ciasto.
Połowę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Pozostałym ciastem wyłożyć dno tortownicy.
Przebrane i umyte jagody ułożyć na cieście.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Wyjąć ciasto z zamrażarki i podzielić na dwie części.
Jedną część zetrzeć na jagody.
Następnie wyłożyć pianę z białek i na nią zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 50 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 - 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 9 zł |