Kto powiedział, że świeże ogórki należy jeść na surowo? Sporo jest sposobów na wykorzystanie ogórków do ciepłych dań. Jest sos ogórkowy, zupa ze świeżych ogórków i wiele innych potraw, w których ogórki, dzięki termicznej obróbce, nabierają zupełnie innego, słodkawego i głębokiego smaku. Wyjątkowo pyszne są ogórki duszone w śmietanie. Kiedy tylko pojawiają się w sklepach te gruntowe, na naszych stołach nie może ich zabraknąć. Naprawdę miłe jest to, że danie przygotowane dla kilku osób kosztuje tylko parę złotych.
Składniki:
1 kg świeżych ogórków,
2 łyżki posiekanego koperku,
200 ml śmietany (18%),
1 żółtko,
100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy całą środkową część z nasionami.
Kroimy w dużą kostkę, lekko solimy i odstawiamy na ½ godziny.
Po tym czasie odciskamy ogórki ze zbędnego płynu.
W rondelku rozpuszczamy masło.
Wrzucamy do niego ogórki i wlewamy bulion.
Dusimy je około 10 minut na małym ogniu.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem i powoli wlewamy do ogórków.
Dusimy kolejne 10 minut.
Zestawiamy z ognia i dopiero wtedy dodajemy sól i pieprz do smaku oraz koperek.
Mieszamy.
Jak podawać?
Duszone ogórki podajemy z ziemniakami.
Bardzo pasują do różnego typu kotletów.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |