Szybka i smaczna surówka z ogórka
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuKto z nas nie lubi ogórka? Jest nie tylko bardzo smaczny, lecz także niskokaloryczny – w 96% składa się z wody. Warzywo to jest źródłem witaminy K oraz w mniejszym zakresie witamin A, C i B6. Dostarcza organizmowi minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor i magnez. Co więcej, sok z ogórka posiada właściwości oczyszczające. Ma on takie samo pH jak skóra, dlatego zrobiona z niego domowa maseczka łagodzi podrażnienia, a także koi i tonizuje przesuszoną skórę, o czym na pewno wiedzą panie dbające o urodę. Zamiast aplikować ogórek na ciało, możesz go oczywiście zjeść – najlepiej pod postacią smacznej, błyskawicznej surówki.
Składniki do surówki z ogórka
Dzięki łagodnemu smakowi, ogórek świetnie komponuje się z innymi, nawet pikantnymi, składnikami. Sól, ocet, ostra papryka, a także przyprawy, takie jak koperek i kminek, to najczęściej wymieniane dodatki do tego zielonego warzywa. Szczególnie często pojawiają się one w parze z ogórkiem marynowanym. Jednak wskazane jest także stosowanie słodszych składników.
Cynamon, sok z cytrusów i woda z kwiatów pomarańczy na pierwszy rzut oka nie wyglądają na najlepszych kompanów ogórka, jednak z hojną dawką soli i po dokładnym wymieszaniu składników, uzyskasz wyjątkową, orzeźwiającą surówkę, która świetnie nada się do wszelkiego rodzaju mięs. Sama w sobie stanowi doskonałą, lekką przekąskę.
Przygotowanie surówki z ogórka
Aby sporządzić zdrową i niskokaloryczną surówkę z ogórka, nie potrzebujesz ani dużo czasu, ani wielu składników. Przygotuj:
- 2 obrane i pokrojone w kostkę lub starte ogórki,
- sól koszerną,
- sok z 1 pomarańczy,
- sok z ½ cytryny,
- 4 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy,
- 4 łyżeczki granulowanego cukru,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu.
Włóż pokrojone ogórki do durszlaka, posyp obficie solą i pozwól wodzie odsączać się przez co najmniej 10 minut. Jeżeli używasz startego ogórka, delikatnie wyciśnij nadmiar płynu rękami (omiń ten krok, jeżeli ogórek posiekałaś). Wymieszaj sok z pomarańczy i z cytryny, a następnie dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, cukier i połowę cynamonu. Dosyp ogórka i wymieszaj. Przed podaniem posyp resztą cynamonu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze