Surówka warzywna
DAMIESA • dawno temuBy szybko nadrobić „witaminowe zaległości” dobrym pomysłem jest zaserwowanie sobie od czasu do czasu pożywnej sałatki z warzyw. Miska wartościowych i odżywczych składników pozwoli nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale również będzie sposobem na to, jak pokonać głód skutecznie, powstrzymując się od późniejszego podjadania słodyczy czy słonych przekąsek.
Jak wykonać surówkę warzywną z marchewki?
Zdrowe odżywianie powinno polegać na tym, by na talerzu znajdowało się jak najwięcej owoców i warzyw. Miska pożywnej surówki zapewni więc jedno i drugie. Aby ją przygotować można wykorzystać następujące składniki: 1 duża marchewka, 1 jabłko, 1 mały seler, sok z cytryny, jogurt naturalny, cukier oraz oliwa z oliwek. Warzywa należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podobnie trzeba postąpić z jabłkiem. Kiedy mieszanka będzie już gotowa, do takiej kompozycji składników dodaje się odrobinę soku z cytryny oraz rozmieszany z cukrem jogurt naturalny. Całość można także lekko skropić oliwą z oliwek, która świetnie wpływa na kondycję skóry. Wykorzystując taki przepis w nieco innej wersji seler można zastąpić porem. Dobrym pomysłem jest także dodanie do surówki startej pietruszki, a do tego wkomponować w nią posiekaną natkę.
Surówka warzywna z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska to ten rodzaj składnika, z którego powstają takie dania jak sałatka grecka, bigos czy nawet chińska zupa. Można ją także wykorzystać do innego rodzaju dania na lato. Szybka surówka przygotowana na jej bazie pozwala na wiele wariantów w kwestii kompozycji składników. Można wykorzystać następujący przepis na sałatkę: 1 sztuka kapusty pekińskiej, 3 jajka, 1 duża marchewka, 2 średnie pomidory, 2 wybrane rodzaje papryki, 1 por, majonez, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa należy drobno poszatkować, a potem dodać do nich kilka łyżek oliwy z oliwek. Na koniec wystarczy jedynie przyprawić surówkę solą oraz pieprzem i gotowe! W nieco bardziej kalorycznej wersji można pokusić się o dodanie do niej startego sera żółtego i wymieszanie składników z majonezem. Zwolennikom ostrych smaków warto polecić wkomponowanie do nie ognistej papryczki chili.
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?
Taki dodatek podany do obiadu jest dobrym sposobem na to, jak poprawić trawienie. Kiszonka z kapusty świetnie wspomaga perystaltykę jelit, a do tego oczyszcza organizm w toksyn, więc potrafi też zbawiennie wpływać na sylwetkę. Nie od dziś wiadomo bowiem, że to właśnie one są często przyczyną powodu bardzo wolnego chudnięcia. Taka zdrowa przekąska może być przygotowana z następujących składników: 0,5 kg kiszonej kapusty, 1 kwaśne jabłko, 2 marchewki, 2 małe kiszone ogórki, sok z cytryny, natka pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy, takie jak sól oraz pieprz. Kapustę kiszoną należy wymieszać z pokrojonymi drobno warzywami i całość skropić oliwą z oliwek. Na koniec surówkę wystarczy jedynie doprawić solą oraz pieprzem i wcisnąć odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej kwaskowa i świeża. Dekorację może stanowić natka pietruszki, którą warto także wkomponować w inne składniki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze