Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie
OLIWKA . • dawno temuKolorowa surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu w pierwszy dzień świąt. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także doskonale się prezentuje, co w tym wyjątkowym czasie jest bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj.
Przygotuj:
- po 30 dag białej i czerwonej kapusty
- cebulę
- kawałek marynowanej papryki
- 2 kiszone ogórki
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki octu winnego
- mieloną ostrą paprykę
- sól
- pieprz
1. Oczyść kapustę. Poszatkuj oddzielnie białą i czerwoną. Czerwoną kapustę gotuj 2 minuty w wodzie z solą i odrobiną octu. Osącz ją na sicie.
2. Teraz inne ważne dodatki tej pysznej surówki z kapusty. Posiekaj cebulę. Z papryki i ogórków zrób cienkie paseczki. Pomidory pokrój na cząstki.
3. Przyszedł czas na sos do surówki. Połącz majonez z ketchupem i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.
4. Ostatni krok przygotowywania tego smacznego dodatku do obiadu to włożenie kapusty do salaterki i polanie jej pikantnym sosem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Przed podaniem udekoruj kolorową surówkę z kapusty natką oraz oliwkami.
6. Zdrowa surówka bedzie doskonałym uzupełnieniem pysznegop dania z gęsi. Sprawdź jak je przygotować na smacznages.jejkuchnia.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze