Surówka z kapusty kiszonej
ALICJA • dawno temuKiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej.
Właściwości kiszonej kapusty
Kwaszona kapustazalecana jest podczas odchudzania się. Oprócz niskiej wartości energetycznej, bogata jest w witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz beta karoten. Zawarte w kapuście sole mineralne (wapń, żelazo, potas, magnez), a przede wszystkim siarka, wpływają pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci. Inne składniki kapusty to naturalne przeciwutleniacze oraz bakterie lactobacillus, które rozkładają cukry w kwas mlekowy. Kapusty kiszonej, ze względu na jej niskie pH, powinny unikać osoby, które mają wrażliwy żołądek.
Przepis na surówkę
Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej,
- duża marchewka,
- cebula,
- jabłko,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- płaska łyżeczka cukru,
- szczypta pieprzu i soli.
Kapustę posiekaj na desce i przełóż do miski, wlewając również sok. Marchewkę i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tartce do miski z kapustą. Cebulę posiekaj w piórka. Całość polej olejem, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze