Zdrowy tran
ALICJA • dawno temuJednym z zaleceń w walce z przeziębieniem czy w kuracji wzmacniającej organizm, jest łykanie tranu. Co to w ogóle jest? I dlaczego ten specyfik jest tak często wykorzystywany w medycynie?
Co to jest tran?
Tran, to tłuszcz rybi. Ta naturalna substancja pozyskiwana jest przed wszystkim z wątroby dorsza lub z ryb z rodziny dorszowatych. Żyjący w zimnych wodach dorsz atlantycki, obrasta w grubą warstwę tłuszczu, która chroni go przed zimnem. Zawarte w rybim tłuszczu związki korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Niestety jego smak jest dość specyficzny i nie wszyscy go lubią, dlatego alternatywą dla naturalnego tranu są kapsułki z tranem do łykania.
Właściwości tranu
Tran zawiera cenne substancje odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i omega 6), które są niezbędna dla organizmu człowieka, a których on sam nie potrafi syntetyzować. Tran jest również źródłem witaminy A (która sprzyja poprawie wzroku, chroni skórkę i bierze udział w produkcji progesteronu), witaminy D i E (które wspomagają przyswajanie wapnia). W połączeniu z innymi substancjami stymuluje produkcję hormonów oraz oddziałuje na tkanki. Tran korzystnie wpływa na wygląd skóry. Pomaga na odleżyny, odmrożenia i wolno gojące się rany.
Tran dla dzieci
Spożywanie tranu zalecane jest szczególnie małym dzieciom, które w okresie wzrostu potrzebują zastrzyku witaminy D zawartej w tranie. Bierze ona istotny udział w procesie wapnienia kości oraz zapobiega krzywicy. Tłuszcz rybi powinien znaleźć się również w diecie kobiet w okresie przekwitania.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze