Większa pupa zdrowsza niż myślisz
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuTkanka tłuszczowa w dolnej części naszego ciała produkuje hormony, które chronią przed niektórymi chorobami.Trochę kochanego tłuszczyku w okolicy bioder i ud może mieć zbawienny wpływ na zdrowie, jako że chroni nas przed schorzeniami, sugerują naukowcy.
Wnioski powyższej pracy stanowią streszczenie badań, skupiających się nad wpływem odkładającego się tłuszczu w różnych częściach naszego ciała, szczególnie w rejonie ud i bioder.
Jak twierdzi kierownik zespołu naukowego Konstantinos Manolopoulos z University of Oxford, już od jakiegoś czasu wiadomo, iż tkanka tłuszczowa jest ważna dla zdrowia, choć dopiero ten podsumowujący wszystkie uprzednie prace artykuł pokazuje, że tłuszcz na udach i biodrach pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Następnym krokiem będzie dowiedzenie się, w jaki sposób nasz organizm decyduje o tym, gdzie odkładać zbędny tłuszczyk… Kiedy znajdziemy odpowiedz na to pytanie, wówczas będzie można pomyśleć o zastosowaniu w leczeniu, być może w formie prewencyjnej redystrybucji wspomnianej tkanki tłuszczowej, wyjaśnia Manolopoulos.
Badacze jednocześnie odkryli, iż nie każda tkanka tłuszczowa jest sobie równa.
Tłuszcz w okolicy brzucha jest uważany za bardziej aktywny metabolicznie, niż ten w okolicy pupy, i choć teoretycznie może to brzmieć dobrze, jako że ten tłuszcz rozkłada się łatwo, wynikiem jego obecności jest uwolnienie substancji zwanych cytokinami, które są związane z chorobami układu krążenia, opornością na insulinę oraz cukrzycą. Co więcej, badania przeprowadzone na myszach laboratoryjnych, które miały duże brzuchy, wykazały, iż stan ten wzmaga stan zapalny i jest powiązany ze zwiększonym ryzykiem ataku serca.
Naukowcy sądzą, iż tłuszcz na udach i biodrach produkuje korzystne dla organizmu hormony, które chronią przed wspomnianymi chorobami, choć zaznaczają, iż niezbędne są dalsze prace, by potwierdzić tę tezę.
Dodatkowo tłuszcz w niższych partiach ciała zatrzymuje kwasy tłuszczowe, dlatego też warto zatrzymać go, choć w niewielkiej ilości. Jeśli kwasy tłuszczowe nie zostaną zatrzymane w tkance tłuszczowej, wówczas przedostają się do innych narządów, takich jak wątroba czy tętnice, gdzie mogą wywołać cukrzycę bądź choroby serca.
Badacze nie są pewni, w jaki sposób organizm decyduje o rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej, choć, jak mówią, po części ma to zapewne podłoże genetyczne.
Badanie opublikowano w czasopiśmie „International Journal of Obesity”.
Źródło: abcZdrowie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze