Jak zrobić kutię?



Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście kutii. Czym byłaby uroczysta kolacja bez tego tradycyjnego, pysznego dania? Jeśli do tej pory nie wiedziałaś jak ją przygotować, to w końcu skończyły się twoje kłopoty i jednocześnie wymówki. Przepis na kutię wcale nie jest skomplikowany. Sama się przekonaj.
Przygotuj:
- 20 dag łuskanej pszenicy
- 25 dag maku
- 15 dag miodu
- po 5 dag łuskanych migdałów i orzechów
- cytrynę
- cukier waniliowym3–4 łyżki słodkiej śmietany
- 1–2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1. Zacznij przygotowywanie tego świątecznego dania od ugotowania pszenicy w słonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odcedź ją i przelej wrzątkiem.
2. Również mak zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny, a następnie go osącz.
3. Kutia na maku się opiera, musisz więc poświecić mu odrobinę więcej czasu. Utrzyj go w makutrze aż puści mleczko.
4. Ta potrawa wigilijna jest naprawdę pyszna. Wymieszaj teraz miód z ½ szklanki ciepłej wody, bakaliami i śmietaną, a następnie połącz go z makiem i pszenicą.
5. Kutię dopraw cukrem waniliowym, skórką z cytryny i sokiem z cytryny.
6. Podawaj schłodzoną. Smacznego!

Najnowsze

Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze