Jak zrobić kutię?
OLIWKA . • dawno temuCzego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście kutii. Czym byłaby uroczysta kolacja bez tego tradycyjnego, pysznego dania? Jeśli do tej pory nie wiedziałaś jak ją przygotować, to w końcu skończyły się twoje kłopoty i jednocześnie wymówki. Przepis na kutię wcale nie jest skomplikowany. Sama się przekonaj.
Przygotuj:
- 20 dag łuskanej pszenicy
- 25 dag maku
- 15 dag miodu
- po 5 dag łuskanych migdałów i orzechów
- cytrynę
- cukier waniliowym3–4 łyżki słodkiej śmietany
- 1–2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1. Zacznij przygotowywanie tego świątecznego dania od ugotowania pszenicy w słonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odcedź ją i przelej wrzątkiem.
2. Również mak zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny, a następnie go osącz.
3. Kutia na maku się opiera, musisz więc poświecić mu odrobinę więcej czasu. Utrzyj go w makutrze aż puści mleczko.
4. Ta potrawa wigilijna jest naprawdę pyszna. Wymieszaj teraz miód z ½ szklanki ciepłej wody, bakaliami i śmietaną, a następnie połącz go z makiem i pszenicą.
5. Kutię dopraw cukrem waniliowym, skórką z cytryny i sokiem z cytryny.
6. Podawaj schłodzoną. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze