Na wigilijnej wieczerzy nie może zabraknąć dań z makiem. Dlatego w moim rodzinnym domu na świątecznym stole stoją półmiski z pierogami, kluskami z makiem i kutią. Oryginalna kutia to ta z dodatkiem pszenicy, ale my robimy kutię z dużą ilością różnych bakalii i miodu, po prostu taka nam bardziej smakuje.
Składniki:
25 dag maku,
¾ szklanki miodu,
po 150 g różnych bakalii – rodzynek, fig, moreli, kandyzowanej skórki z pomarańczy, daktyli, ananasów, orzechów włoskich i migdałów,
kilka suszonych śliwek kalifornijskich,
250 ml mleka.
Jak przyrządzić?
Mak zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu około pół godziny.
Następnie go przecedzić przez gęste sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Rodzynki i migdały sparzyć.
Z migdałów usunąć skórkę.
Pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki, orzechy i migdały posiekać.
Wszystko połączyć z makiem.
Dodać miód, dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki.
Jak podawać?
Podając do stołu udekorować całymi bakaliami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |