Właściwości maku
DAMIESA • dawno temuZachwyca smakiem dodany do słodkich bułek czy pieczywa, ale równie dobrze komponuje się w zestawieniu z rybami, makaronami czy jako dodatek do sałatek. Niepozorne małe ziarenka mają zaskakująco dużo zastosowań, a do zawierają cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Jakie jest działanie maku i jakie potrawy można z niego przygotować?
Mak – właściwości odżywcze
Wspomaga procesy metaboliczne i zapobiega miażdżycy. Jeśli chodzi o skład to mak jest bogactwem takich składników mineralnych jak: żelazo, wapń czy magnez oraz witamin z grupy A, B i D. Do tego zawiera cenny dla zdrowia błonnik, który pomaga w trawieniu. Korzystnie działa także na układ nerwowy. Mak ma także działanie przeciwbiegunkowe.
Potrawy z makiem
W Polsce szczególnie chętnie dodaje się go do wypieków. Nasi rodacy zajadają się więc rogalikami czy kajzerkami z jego dodatkiem. Najpopularniejszą potrawą na jego bazie jest pyszna bożonarodzeniowa kutia czy słodki makowiec. W Wielkopolsce mak słynie także jako dodatek do tamtejszych rogali marcińskich. Jako dodatek poprawiający smak można także wykorzystać go do sernika czy strucli. Produkowany z nasion olej makowy ma delikatny, nieco orzechowy smak, więc świetnie nadaje się do sałatek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze