Sk艂adniki:
Ciasto:
- 25 dkg margaryny
- 20 dkg cukru pudru
- 25 dkg maki
- 5 zoltek
- 5 bialek
- 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 2 szkl. maku, namoczyc mak na noc, rano zemlec go 2 razy
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 i 1/2 lyzki masla o temp. pokojowej
- 2 duze jablka - zetrzec na tarce o duzych oczkach
- 2 jajka
- olejek migdalowy
Jak przyrz膮dzi膰?
Ciasto:
Margaryne utrzec z cukrem dodajac po 1 zoltku nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszac z piana z bialek. Ciasto podzielic na dwie czesci, w srodek polozyc mase makowa.
Masa makowa:
Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy razem, dobrze jest odcisnac jablka z nadmiaru soku zanim zostana dodane do maku ciasto piec w temp. 170 ok 40 min.
Uwagi:
Ciasto z podanego przepisu bedzie mialo konsystencje gestej kwasnej smietany wiec podzielenie go na dwa placki moze stanowic problem, ja zawsze mocze rece w zimnej wodzie i ukladam kawalki ciasta na dnie blachy i wyrownujac powierzchnie. Na to masa makowa i znow ciasto tym samym sposobem klade. Bardzo dobry makowiec jest jesli do maku dodamy dzem z czarnych jagod niskoslodzony i jedno starte jablko, wowczas nie daje olejku migdalowego i zmniejszam ilosc cukru dodawanego do maku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia |
Autor | Mira z Ontario |