Składniki:
- 1/2 l mleka,
-
100g masła,
- sól na czubek noża,
- 1 łyżeczka cukru,
- 230g mąki,
- 5-7 jajek,
- masło lub tłuszcz roślinny do natłuszczenia papieru,
- tłuszcz roślinny do smażenia,
- cukier puder do oprószenia lub lukier.
Jak przyrządzić?
Do rondla z rączką wlać mleka,dodać masło,cukier,szczyptę soli i zagotować. Mąkę przesiać i odrazu wsypać do wrzącego mleka. Płaską łyżką drewnianą energicznie wszystko razem ucierać tak długo, aż z masy uformuje się kula i całkowicie odejdzie od ścian rondla. Natychmiast przełożyć do plastykowej miski i trochę ostudzić. Przykryć wilgotną ściereczką, żeby w czasie studzenia na powierzchni masy nie utworzyła się skórka. Do ostudzonej masy najpierw wbić jedno jajko i energicznie wymieszać, ucierając łyżką drewnianą. Nieustannie ucierając dodawać kolejno nastepne jajka. Natłuścić papier pergaminowy. Wyciskać szprycą krążki ciasta na papier i natychmiast smażyć w głębokim i wrzącym tłuszczu, żeby nie dopuścić do obsychania. Smażyć najpierw pod przykryciem, potem oponki odwrócić i dosmażyć już bez przykrycia. Usmażone wyjąć łyżką cedzakową i lekko oprószyć cukrem pudrem lub całe zanurzać w lukrze. Polecam są naprawdę smaczne.
Potrzebne przybory:
Rondel z rączką, garnek z pokrywką, drewniana łopatka, kuchenna łyżka, 1 duża plastikowa miska, ściereczka kuchenna, papier pergaminowy, pędzel kuchenny, łyżka cedzakowa, szpryca.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 20 szt. |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | Goja |