Składniki:
- 4 jaja,
- 2 płaskie łyżeczki cukru,
- 2 szczypty soli,
- 2 niepełne szklanki mąki,
- 10-12 łyżek śmietany lub zsiadłego mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- jabłka z 2 sztuki.
Jak przyrządzić?
Rozbijamy to wszystko mikserem na pulchną masę. Wsypujemy do ciasta jabłka obrane i pokrojone na plasterki grubości około centymetra lub w kostkę. Mieszamy to wszystko. Na patelnię wlewamy olej(dość dużo), a gdy się mocno rozgrzeje,kładziemy łyżką porcje owoców w cieście. Smażymy. Upieczone placuszki posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Do ciasta z drobno krojonym jabłkiem mozna wkroić również nieduży banan. A w sezonie zamiast jabłek można dać rabarbar.
Te placuszki są pyszne i czasami robię podwójną porcję.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Autor | ania.g |