Składniki:
- 5 jajek,
- 15 dkg cukru,
- 10 dkg maki,
- łyzeczka do kawy octu,
- wanilia prawdziwa lub cukier waniliowy wg upodobań.
Jak przyrządzić?
Ubić 5 żółtek z 10 dkg cukru; do ubitej masy dodać cukier waniliowy lub wanilie i ocet.Ubić pianę z 5 białek i 5 dkg cukru.
Na ubite żółtka wykładać na przemian ubitą pianę i mąkę (do wyczerpania składników).
Delikatnie wymieszać łyżką (nie nalezy mieszać energicznie, tak jak herbatę w kubku.
Wykładamy do blaszki.
Potrzebne przybory:
Dwie miski, duża łyżka do wymieszania ciasta, mikser, blaszki do pieczenia.
Uwagi:
Piekarnik elektryczny - 160 oC, przez ok 20 minut (zależy od grubości pieczonego ciasta)Jest to bazowe ciasto do przyrządzania tortów, ciast owocowych (na surowe ciasto układać mało soczyste owoce sezonowe).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Bunia |