Składniki:
FARSZ:
- 1/2 szkl kaszy jęczminnej średniej grubości,
- 6 dużych ziemniaków,
- 15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy,
- pieprz,
- sól.
CIASTO:
- 1/2 kg mąki,
- 1 szkl ciepłej wody,
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
FARSZ: Kaszę ugotować na sypko. Ziemniaki zetrzec na drobnej tartce. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną koskę i podsmażyć na złocisty kolor. Lekko przestudzoną kaszę wymieszać ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiłbasą wraz z wysmażonym tłuszczem, solą i pieprzem. Następnie podsmażyć to na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (żeby zimniaki nie były surowe). Odstawić do wystygnięcia.
Zagnieść ciasto i uformować pierogi.
Jak podawać?
Podawać polane tłuszczem i podsmażoną kiełbaską, dobre są też z kiszoną kapustą lub mlekiem.Jeśli wszystkie nie zostaną skonsumowane, można na drugi dzień pokroić w plasterki średniej grubości i podsmażyć na chrupko na patelni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Agnieszka |