Pierogi podlaskie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

FARSZ:
- 1/2 szkl kaszy jęczminnej średniej grubości,
- 6 dużych ziemniaków,
- 15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy,
- pieprz,
- sól.

CIASTO:
- 1/2 kg mąki,
- 1 szkl ciepłej wody,
- szczypta soli.

Jak przyrządzić?

FARSZ: Kaszę ugotować na sypko. Ziemniaki zetrzec na drobnej tartce. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną koskę i podsmażyć na złocisty kolor. Lekko przestudzoną kaszę wymieszać ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiłbasą wraz z wysmażonym tłuszczem, solą i pieprzem. Następnie podsmażyć to na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (żeby zimniaki nie były surowe). Odstawić do wystygnięcia.
Zagnieść ciasto i uformować pierogi.

Jak podawać?

Podawać polane tłuszczem i podsmażoną kiełbaską, dobre są też z kiszoną kapustą lub mlekiem.Jeśli wszystkie nie zostaną skonsumowane, można na drugi dzień pokroić w plasterki średniej grubości i podsmażyć na chrupko na patelni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćśredni
Przybliżony koszt5 zł
AutorAgnieszka

Pierogi podlaskie: Podobne przepisy

Pierogi podlaskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy