Składniki:
- 3 jajka,
- łyżka mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 większe pieczarki,
- średniej grubości plasterek sera żółtego (żeby się dobrze ciągnął),
- plasterek szynki,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. W tym czasie rozbełtać jajka, dodając mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, tak aby nam się wszystko ładnie połączyło. Następnie pieczarki dodać do jajek i wszystko na podgrzaną patelnię, na której już syczy oliwa :). Smażyć na wolnym ogniu tak aby jajka ścięły się najbardziej jak to możliwe ale nie przypalić drugiej strony (wiem że brzmi to dosyć skomplikowanie ale jest to kwestia praktyki :) chodzi o to że im więcej płynnego na patelni tym trudniej przerzucić na drugą stronę :) ) Kiedy już się z tym uporacie i omlecik będzie się opiekał z drugiej strony i rósł na kształt grzybka należy na jednej połowie położyć po plasterku szynki i sera i przykryć drugą. Smażyć jeszcze przez jakieś 3 min, aż serek zacznie wypływać. Przełożyć na talerzyk i gotowe. Jeżeli cały omlecik to dla was za dużo można go spokojnie podzielić na 2 porcje. Smacznego :)
Potrzebne przybory:
Miska, mikser.
Jak podawać?
Podawać z chlebkiem lub jeść po prostu samo.
Uwagi:
W wersji jarskiej można po prostu zrezygnować z wędlinki. Też będzie pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | purplesparkle |