Składniki:
- 500 gr spaghetti- 20-30 dkg pieczarek- średnia cebula- 1-2 ząbki czosnku- oliwa- 1/2 l śmietany 12% lub 18%- 1 łyżeczka bazyli- 3 łyżeczki szałwi- 1/2 pęczka pietruszki- sól- pieprz
Jak przyrządzić?
Obrać i pokroić pieczarki. Wrzucić je na patelnię na rozgrzaną oliwę. Po 10-15 minutach dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smarzyć jeszcze parę minut. Przyprawić bazylią, szałwią(może być suszona ze sklepu zielarskiego, lub świeża), solą i pieprzem. Dodać śmietanę i smażyć tak długo aż śmietana się zredukuje i sos nabierze odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki. W międzyczasie ugotować makaron.
Jak podawać?
Polać makaron sosem, lub jeśli ktoś woli wymieszać wszystko przed podaniem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Beatrice |