Składniki:
- słoik mieszanki marchewki i groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 2-3 kawałki kiełbasy (lepszej niż zwyczajnej),
- 3-4 duże plastry żółtego sera,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę podsmażyć na odrobinie oleju.Gdy będzie rumiana dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista dodać odsaczoną marchewkę z groszkiem, kukurydzę, czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem około 10 min. Na koniec dodać sera i (ułożyć plastry na wierzchu, a po chwili, gdy zacznie się roztapiać dokładnie zamieszać. Powinien się ciągnąć i o to chodzi!). Przyprawić dużą szczyptą soli, odrobiną pieprzu, ziołami prowansalskimi i bazylią.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, nóż,patelnia, sitko do odcedzenia warzyw, coś do mieszania.
Jak podawać?
Na gorąco (Ser musi się ciągnąć.)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | rzemajtis vel martini |