Składniki:
- 5 jajek,
- 8 dość dużych kartofli,
- ok. 8 ogórków kwaszonych,
- dużo posiekanej natki pietruszki,
- ew. 2 duże cebule,
- majonez,
- musztarda,
- maggi,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kartofle gotujemy w mundurkach, obieramy. Jajka również gotujemy. Zarówno ugotowane jajka, kartofle jak i ogórki kroimy w kostkę. Siekamy natkę i ewentualnie cebulę (zależy od indywidualnych preferencji). Majonez mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, ewentualnie także z innymi przyprawami (np.majeranek czy oregano). Sos dodajamy do sałatki, mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę musztardy i kilka kropel maggi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można także dodać kilka kropel octu lub soku z cytryny.
Uwagi:
Znakomita do mięs z patelni i grilla.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Maleństwo |