Składniki:
- mąka żytnia - 2 szklanki,
- woda - 1 l,
- roztarty ząbek czosnku,
- skórka z chleba (dla szybszego ukiśniecia).
Jak przyrządzić?
Makę z wodą i czosnkiem dobrze rozmieszać. Włożyć do tego skórkę z chleba. Najlepszym naczyniem do tego służacym jest napewno gliniany garnek. Roztwór ten trzymamy w takim oto garnku około pięciu dni( zależy to od temperatury panującej w pomieszczeniu), a nie może to być chłodne pomieszczenie, gdyż żurek będzie kisł wtedy bardzo powoli. Dlatego najlepsza jest temperatura ok 18 stopni. Gdy jest już kwaśny , zlewamy go do słoików. I tutaj muszę zaznaczyć, że będzie to 4 słoiki. Możemy je przechowywać w lodówce nawet przez 2 miesiące. Mamy więc gotowy zapas . Porcję z takiego słoika wlewamy na gotującą wodę ( 2litry). Mieszamy cały czas aż do zagotowania. Po zagotowaniu wyłączamy gaz. Doprawiamy żurek solą i pieprzem. Wlewamy też dużo maggi. Jeżeli ktoś lubi, to może wcześniej dołożyć sobie kostkę bulionu grzybowego.
Jak podawać?
Podawac z jajkiem, ziemniakami( jak kto woli).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Maria |