Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
OLIWKA . • dawno temuChłodnik kojarzy nam się z buraczkami albo z pomidorami. Ale kto widział chłodnik z kiszonych ogórków? Warto wypróbowywać nowe, ciekawe przepisy, zwłaszcza na potrawy, które mogą nas orzeźwić w upalne dni. Rodzina na pewno będzie wdzięczna za taka zimną zupę zamiast gorącego rosołu, zwłaszcza gdy na dworze 30 stopni.
Przygotuj:
- 2 kiszone ogórki
- 2 szklanki kwasu ogórkowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- pół kg młodych ziemniaków
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- łyżkę masła
- sól
Krok 1
Posiekaj drobno koperek, czosnek przeciśnij przez praskę, a ogórki pokrój w drobne plasterki.
Krok 2
Wymieszaj ogórki, czosnek, kwas ogórkowy, połowę koperku i śmietanę.
Krok 3
Ugotuj jajka na twardo i pokrój w ćwiartki.
Krok 4
Włóż jajka do talerza i zalej chłodnikiem. Jeśli zupa będzie zbyt kwaśna, możesz rozcieńczyć ją wodą.
Krok 5
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Posyp je resztą koperku i polej roztopionym masłem. Podawaj osobno.
Krok 6
Chłodnik ogórkowy gotowy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze