Jak zrobić chłodnik pomidorowy?
OLIWKA . • dawno temuZastanawiasz się co jeść, kiedy na dworze 30 stopni? Najlepszy na taki upał jest chłodnik, a najpyszniejszy jest chłodnik pomidorowy. Świeży, zdrowy i co najważniejsze orzeźwiający. Wyjmujesz go z lodówki, dorzucasz oliwki, tosty i pierwsze danie gotowe. Jesz smacznie i pochłaniasz mnóstwo witamin, bo w zupie są nie tylko pomidory pełne błonnika witaminy B2 i żelaza, ale także naturalny antybiotyk – czosnek.
Przygotuj:
- 1,5 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- duży ogórek
- zielona papryka
- główka czosnku
- cukier, sól, bazylia
- oliwki
- tosty
Krok 1
Polej pomidory wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Następnie przekrój miąższ na pół.
Krok 2
Paprykę umyj, wyjmij gniazda, a miąższ pokrój w kostkę.
Krok 3
Ogórka też musisz umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
Krok 5
Wszystkie składniki wrzuć do miksera. Dodaj sól i cukier do smaku.
Krok 6
Udekoruj swój pyszny chłodnik pomidorowy listkami bazylii i gotowe.
Krok 7
Możesz podawać zupę z tostami, oliwkami albo jednym i drugim.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze