Masło orzechowe
KAROLINA • dawno temuMasło orzechowe to ciekawe rozwiązanie, które pomaga uniknąć monotonni w przygotowywaniu ciagle tych samych kanapek z serem i wędliną. To smaczna i zdrowa przekąska, która dostarcza organizmowi wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania substancji. Zapoznaj się z naszym artykułem, a dowiesz się, co daje jedzenie masła orzechowego i jak samodzielnie zrobić je w domu.
Właściwości orzechów ziemnych
Zanim zaprezentowany zostanie przepis na domowe masło orzechowe, warto uzyskać kilka informacji na temat jego głównego składnika – orzechów ziemnychfistaszków.
Otóż jest to produkt spożywczy, który nie występuje w stanie naturalnym, a pochodzi wyłącznie z upraw. Jego nazwa wywodzi się stąd, że zjadane przez nas owoce dojrzewają w ziemi i z niej też są wydobywane. Poza tym surowe owoce wykorzystywane są w kuchniach świata jako warzywo, podczas gdy prażone oraz często osolone orzechy fistaszki, stanowią powszechnie znaną przekąskę doskonale komponującą się z zimnym piwem.
Jedzenie orzeszków jest dla ludzkiego organizmu naturalne. Oznacza to, że od zawsze były one obecne w diecie człowieka. Zaletą ich spożywania jest przede wszystkim dostarczanie dużej ilości wapnia i odpowiedzialnego za pracę układu pokarmowego błonnika. Poza tym masło zrobione z orzeszków zawiera sporo przeciwutleniaczy, a także „dobrych kwasów tłuszczowych”, które powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka. Znany jest wpływ omawianych orzeszków na zdrowie serca, bowiem są bogate w kwas foliowy i witaminę E, która z kolei pozytywnie też oddziałuje na cerę. Fistaszki posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego wskazane jest ich spożywanie przez diabetyków. Nie jest to jednak dietetyczny posiłek, ponieważ w 100 g produktu znajduje się aż 581 kcal, co nie oznacza, że powinno się ich nie jeść. Spożywanie orzeszków ziemnych może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, jeżeli zrobimy to z umiarem i rozsądkiem. Należy także pamiętać, że wiele produktów żywnościowych zawiera omawiane owoce, dość wspomnieć popularne batony zbożowe i ilość pojawiających się w książkach kucharskich przepisów z masłem orzechowym.
Masło orzechowe przygotowywane jest z orzechów poddanych prażeniu, które odbywa się w ponad dwustustopniowej temperaturze. Poddanie ich temu procesowi powoduje, że zmieniają kolor z białego na lekko brązowy. W domu możesz samodzielnie uprażyć orzeszki. Zapoznaj się z przepisem i zobacz, jak zrobić masło orzechowe.
Domowe masło orzechowego
Samodzielnie wykonane masło orzechowe składa się z:
- 0,5 kg orzeszków ziemnych,
- sól,
- cukier.
Orzeszki ziemne podpiekamy na rozgrzanej i suchej patelni tak, aby zmieniły swój kolor na jasnobrązowy. Jeżeli kupiliśmy prażone orzeszki, możemy ominąć ten etap lub jeszcze lekko poddać je prażeniu.
Orzeszki należy umieścić w malakserze i drobno posiekać do momentu, aż staną się niemal jednolitą masą.
Do powstałego masła dodajemy zgodnie z naszymi upodobaniami sól i cukier.
Powstałe masło orzechowe trzeba spożyć w przeciągu miesiąca, co nie jest trudne, zważywszy na to, że może być dodawane do ciast, mięs, przekąsek itp.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze