Do grzybobrania marsz!
DAMIESA • dawno temuTrwa właśnie najlepszy sezon dla miłośników grzybów. Ze względu na sprzyjające warunki pogodowe w lasach można znaleźć ich prawdziwe „wysiewy”, a to nie lada gratka dla wszystkich ich poszukiwaczy. Potrawy ze świeżymi grzybami nabierają bowiem wyśmienitego aromatu, którego nie dadzą nam te kupione w sklepie. Dziś polecamy Wam kilka potraw z grzybami w roli głównej. Zasmażane grzyby z warzywami – świetnie smakują z olejem sezamowym, który wydobywa z nich to co najlepsze, czyli kwintesencję smaku. Możemy je przygotować wraz z kurczakiem i np. ostrą papryką. Co ciekawe — całkiem nieźle komponują się także z parówkami!
Zapiekanka z pieczarkami – podobnie jak w przyrządzaniu pizzy, możemy puścić wodze fantazji. Grzyby najlepiej smakują w połączeniu z warzywami i mięsem. Można też dodać ziemniaki, ser żółty i cebulkę. Całość przed wstawieniem do piekarnika, warto przyprawić śmietaną z jajkiem i solą, która po zapieczeniu przybierze postać smakowitego kremu.
Naleśniki z grzybami – najlepiej w towarzystwie mięsa i zasmażanych warzyw i sera.
Rissotto z kurkami – pod wpływem wysokiej temperatury ryż dzięki grzybom nabiera wyśmienitego aromatu. Najlepiej smakować będzie, jeśli do duszenia kurek użyjemy masła. Całość zasmażymy z serem np. parmezanem i dodajmy nasze ulubione składniki.
Zupa z grzybów – najlepsza jest ta gęsta, kremowa, którą uzyskamy dodając śmietany. Możemy też pokusić się o dodanie włoszczyzny i makaronu, choć zupa sama w sobie jest smaczna, nawet bez żadnych dodatków.
Pizza z pieczarkami – tutaj wybór składników należy do nas i zależy wyłącznie od indywidualnych gustów. Pieczarki świetnie smakują np. z pomidorami.
Ciasto zapiekane z kurczakiem i grzybami – choć nie często można tą potrawę spotkać w naszych polskich sklepach, można ją bardzo prosto przyrządzić w domu. Najlepiej jeśli w tym celu połączymy grzyby z mięsem. Taka kompozycja sprawi, że potrawa będzie bardzo sycąca.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze