Dobra herbata - cenna podczas świąt
OLIWKA . • dawno temuDobra herbata to prawdziwy skarb na świątecznym stole. Wszyscy jesteśmy tak przejedzeni, że orzeźwiająca filiżanka królewskiego napoju jest na wagę złota. W tym wyjątkowym czasie parzenie herbaty musi być jednak specjalne. Nie wypada podawać jej w zwykłym kubku ani używać niedobrej wody.
1. Bardzo ważnym składnikiem każdej herbaty jest odpowiednia woda. Powinna być miękka i zawierać jak najmniej wapnia. Niestety w naszych kranach nie płynie takie cudo. Najlepiej więc kupić wodę źródlaną. Warto też w wypadku twardej wody zdecydować się na herbaty cejlońskie, które są na nią odporniejsze. Uwaga, do parzenia herbaty nie nadaje się woda destylowana, ponieważ jest prawie zupełnie pozbawiona tlenu.
2. Parzenie herbaty to sztuka. Musimy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie. Nie zalewamy herbaty wodą, która była gotowana kilkakrotnie. Napój traci wtedy walory smakowe i aromat. Wyłączamy czajnik natychmiast, gdy tylko woda zacznie wrzeć.
3. Herbata pobudzająca, herbata relaksująca – możesz uzyskać oba efekty zaparzając tę samą herbatę. Jeśli chcesz, by dodała energii parz ją krócej niż 3 minuty. Jeśli zaś ma cię uspokoić pozwól jej dochodzić dłużej niż 3 minuty.
4. Ile herbatywsypać do filiżanki, by smak był idealny? To pytanie jest bardzo ważne, ponieważ zbyt duża ilość napoju może zniekształcić jego smak. Ogólna zasada mówi, że powinna być 1 łyżeczka suszu na jedną filiżankę wody.
5. Dobra herbata smakuje jeszcze lepiej, jeśli zaparza się ją w czajniczku. Należy jednak pamiętać, by najpierw nieco go ogrzać, wlewając na chwilę gorącą wodę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze