Jak zaparzyć idealną herbatę?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu
Parzenie herbaty na pierwszy rzut oka nie wydaje się być niczym trudnym. Jednak nieumiejętnie sporządzony napar okaże się gorzki i niesmaczny. Aby dowiedzieć się, jak zrobić idealną herbatę, możesz spojrzeć na opakowanie produktu, gdzie znajdować się powinny informacje na temat czasu i temperatury parzenia, lub zapoznać się z poniższymi radami.
Herbata czarna i darjeeling
Herbata czarna jest bogatym źródÅ‚em kofeiny, dziÄ™ki czemu skutecznie pobudza nas do dziaÅ‚ania. Co wiÄ™cej, dziaÅ‚a korzystnie na ukÅ‚ad trawienny i krwionoÅ›ny. HerbatÄ™ czarnÄ… należy parzyć w temperaturze 96–99°C przez 3–5 minut. Jeżeli dodajesz do niej mleko i cukier, przygotowuj napar przez 5 minut. W przypadku herbaty darjeeling, temperatura pozostaje niezmienna, jednak czas parzenia wynosić powinien 2 minuty.

Herbata zielona i biała
Herbata zielona wpÅ‚ywa na prawidÅ‚owe funkcjonowanie wielu ukÅ‚adów ciaÅ‚a. Zawiera witaminy A, B, B2, C, liczne mineraÅ‚y i mikroelementy. Stymuluje ona krążenie i zabezpiecza przed zawaÅ‚em serca. Usprawnia pamięć i koncentracjÄ™, a dziÄ™ki teinie – pobudza. HerbatÄ™ zielonÄ… najlepiej zalać wodÄ… w temperaturze 70–80°C, czyli odczekać kilka minut po zagotowaniu siÄ™ wody w czajniku. Idealny smak uzyskuje ona po 1–2 minutach parzenia. ZielonÄ… herbatÄ™ chiÅ„skÄ… zaparzaj jednak nieco dÅ‚użej – przez 3–4 minuty.
HerbatÄ™ białą najlepiej zaparzać w temperaturze 80–88°C od 30 sekund do 2 minut. Warto spożywać ten gorÄ…cy napój, gdyż zawiera mnóstwo prozdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci – dziaÅ‚a antymutagennie, nawilżajÄ…co, przeciwutleniajÄ…co i odmÅ‚adzajÄ…co. Co wiÄ™cej, pomaga likwidować zmÄ™czenie umysÅ‚owe i Å›wietnie wpÅ‚ywa na koncentracjÄ™.
Herbata oolong i rooibos
Nieco mniej znanym rodzajem naparu jest herbata oolong, pochodząca z Chin i Tajwanu. Uchodzi tam za jedną z najszlachetniejszych herbat i nazywana jest półfermentowaną lub, w Polsce, czerwoną. Napój ten zawiera znaczne ilości taniny i katechin, natomiast jest ubogi w kofeinę. Jak wskazują badania, codzienne wypijanie co najmniej połowy filiżanki tego naparu może zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia tętniczego nawet o połowę. Sposób zaparzania zależy od jej gatunku, jednak najczęściej wystarczą 3 minuty w temperaturze ok. 95°C.

HerbatÄ™ rooibos najlepiej parzyć w temperaturze ok. 95°C przez 3–8 minut. Nie zawiera ona kofeiny, za to dostarcza organizmowi minerałów i przeciwutleniaczy. Okazuje siÄ™ pomocna przy bólach gÅ‚owy, kÅ‚opotach żołądkowych i jelitowych. DziaÅ‚a rozkurczowo, uspokajajÄ…co i poprawia nastrój. Ponadto, stymuluje ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy, przemianÄ™ materii, reguluje poziom cukru we krwi i hamuje proces starzenia siÄ™ organizmu.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze