Magia herbaty – prozdrowotne właściwości
DAMIESA • dawno temuJeśli dotąd zastanawialiście się nad zmianą herbaty, to być może poniższe fakty na temat jej rodzajów pomogą Wam podjąć decyzję, która będzie najlepsza dla Was.
Herbata czerwona – wspomaga pracę wątroby, reguluje przemianę materii, a także wzmacnia i rozgrzewa organizm, a nawet pomaga zwalczać skutki nadmiernego spożycia alkoholu oraz ma właściwości przeciwutleniające.
Herbata zielona – wpływa na odporność organizmu i skutecznie obniża poziom cholesteru we krwi, a także pobudza trawienie i ułatwia odchudzanie. Słynie także z właściwości oczyszczających ze względu na zawarte w niej polifenole, które likwidują wolne rodniki, więc spowalniają starzenie się. Co ciekawe: potrafi skuteczniej ugasić pragnienie, niż woda.
Herbata czarna – zawiera kofeinę, więc skutecznie pobudza do działania nad rankiem i poprawia zdolność koncentracji, a do tego wspomaga trawienie i wpływa korzystnie na naczynia krwionośne.
Herbata biała – zwana „eliksirem młodości”, to jeden z najdroższych rodzajów herbaty o jasnosłomkowym kolorze, uważana za napój arystokratyczny. Przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników, poprawia krążenie krwi i jest polecana osobom obciążonym genetycznie chorobą nowotworową. Do tego świetnie koi nerwy i pozwala się odprężyć.
Na którą postawicie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze