Ryba w sosie cytrynowym
KAROLINA • dawno temuJedzenie ryb jest jednym z głównych haseł, jakie uparcie chcą do naszego życia przeforsować dietetycy. Nie ulega wątpliwości, że ich spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia, choć i tu pojawiają się pewne zastrzeżenia. Oprócz tego, że trzeba ryby jeść, to jeszcze niezbędna jest wiedza dotycząca tego, które z nich wybierać i w jaki sposób przyrządzać, by nie tylko były pełne wartości odżywczych, ale także smaczne. Choć brzmi to jak herezja, to jednak część z nas po prostu nie lubi smaku rybiego mięsa, zwłaszcza gdy towarzyszy mu specyficzny zapach. W takiej sytuacji nie należy jednak zupełnie wykluczać go z naszego jadłospisu, a z cierpliwością szukać odpowiadającej naszym wymaganiom receptury. Ciekawą i nieco różniącą się od standardowego jedzenia smażonych ryb obtoczonych w mące jest ich zanurzenie w różnego rodzaju sosach. Zobacz, w jaki sposób możesz zrobić rybę w sosie cytrynowym.
Ryby w sosie
Kiedy widzimy w sklepie rybę, od razu pojawia się w nas strach przed jej zakupieniem. Często w ogóle rezygnujemy z ich spożycia tylko dlatego, że nasza wiedza kulinarna nie jest wystarczająca. Przecież to właśnie z ryb w puszkach możemy przyrządzić smaczne sałatki lub przystawki. Ryba świetnie nadaje się także do marynowania, smażenia i pieczenia. Poza tym jej jedzenie wcale nie musi być nudne. Wystarczy za każdym razem robić inny sos do ryby. Mówiąc o nim, najczęściej mamy na myśli rybę po grecku, ale przecież równie smaczne są ryby w sosie pomidorowym, koperkowym, śmietanowym, czosnkowym, a nawet szpinakowym. Co więcej, przyglądając się bliżej przepisom kulinarnym, z łatwością na podstawie ich ilości i różnorodności możemy stwierdzić, że rybie mięso potrafi znieść naprawdę dużo i można do niego dodawać niemalże każdy inny sos dodawany do różnych potraw. Świadczyć mogą o tym takie propozycje, jak ryba w sosie chrzanowym, beszamelowym lub musztardowym. To, co dodam do naszego halibuta, dorsza albo makreli, zależy wyłącznie od nas.
Idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią zapachu omawianego mięsa, jest ryba z cytryną. Właśnie dzięki temu owocowi jest on zupełnie neutralizowany, a ryba nabiera wyjątkowego i wyrazistego smaku. Wie o tym każdy, kto choć raz dodawał cytrynę do ryby. Zadbaj o swoje zdrowie i jednocześnie zapewnij sobie niepowtarzalne doznania smakowe, przyrządzając sos cytrynowy do ryby.
Ryba z cytryną
Do przyrządzenia ryby w sosie cytrynowym będziesz potrzebowała:
- 4 filetów rybnych,
- 2 cytryn,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- soli,
- pieprzu,
- oliwy z oliwek,
- 1 ząbka czosnku.
Filety należy osolić i popieprzyć, a następnie usmażyć na patelni, używając oliwy z oliwek. Nie należy nalewać jej zbyt dużo, bo będą do niej dodawane kolejne składniki.
Cytryny trzeba dokładnie wyszorować szczoteczką albo wyparzyć, a następnie zetrzeć skórkę z połowy jednego owocu. Do niego powinien być dodany sok z całej cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość należy wraz ze szklanką białego wina dodać do lekko zarumienionej ryby znajdującej się na patelni. Całość powinna być jeszcze przez kilka minut duszona. Na koniec potrawę trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie powinno być podawane z dodatkiem pokrojonej w talarki cytryny.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze