Dania greckie
DAMIESA • dawno temuSpecjały, jakie oferuje kulinarna kultura Greków, nie tylko są zdrowe, ale także zadziwiają pomysłowością komponowania składników. Takie potrawy mogą więc stanowić alternatywę dla nudnych już przystawek grillowych, takich jak warzywna sałatka w majonezie czy talerz pomidorów z cebulką. Jakie greckie dania można wykorzystać podczas wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu?
Dolmades, czyli tamtejsze gołąbki
Taka potrwa do złudzenia przypomina popularne, polskie gołąbki. Podobne są też użyte produkty, bo danie składa się z mięsa oraz ryżu. Istnieje jednak kilka podstawowych różnic. Przede wszystkim zamiast liści kapusty do owinięcia masy stosuje się marynowane liście winogron. Jeśli zaś chodzi o mięso, musi być ono jagnięce i doprawione posiekaną cebulą, natką pietruszki lub miętą oraz sokiem z cytryny. W następnej kolejności łączy się je z ryżem (musi być suchy) i całość doprawia solą oraz pieprzem. Przygotowany farsz do gołąbków należy nanieść na listki winogron, zwinąć, a jeśli się rozpadają, związać nitką. Tak przyrządzone kuleczki mięsno-ryżowe układa się kolejno w garnku i zalewa bulionem. Na dno naczynia trzeba położyć kilka liści winogron, bo w przeciwnym razie gołąbki mogą się przypalić. Dobrze jest także powkładać między nie plasterki cytryny, dzięki czemu potrawa nabierze większej świeżości. Czas gotowania to ok. 50 minut. Przed podaniem należy usunąć nitki i podawać gołąbki gorące, udekorowane listkami mięty i cytryną. Dobrze będą smakować także podane z sosem czosnkowym. W wersji bezmięsnej dolmades można przyrządzić z ryżu połączonego z posiekaną cebulką, czosnkiem i rodzynkami. Takie faszerowane liście winogron można spożywać zarówno na gorąco, jak i na zimno, z sosem lub bez. W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Pożywny, ale tuczący gyros
Choć takie danie zaliczane jest do grona popularnych zapychaczy żołądka typu fast food, to na okazję, jaką jest letnie grillowanie sprawdzi się doskonale. Nie każdy przecież może mieć ochotę na jedzenie tłustych kiełbasek czy plasterków boczku. Grecki gyros będzie więc składał się z: grillowanych piersi z kurczaka, kapusty pekińskiej, pomidora, zielonego ogórka, czerwonej papryki, ząbka czosnku i chleba pita. Warzywa należy pokroić na małe kawałki, połączyć z mięsem, doprawić tymiankiem, oregano i odrobiną octu balsamicznego, a następnie taką mieszanką wypełnić pieczywo (musi ono być wcześniej upieczone na ruszcie). Tak przyrządzone danie można podawać wraz z tzatzikami. Ten sos grecki jest często serwowany jako dodatek do dań z grilla. Jego składniki to: zagęszczony jogurt naturalny, drobno poszatkowane lub starte na tarce ogórki zielone, ząbek czosnku oraz przyprawy, takie jak sól, pieprz, ocet winny. Można także spotkać wersje wzbogacone białą papryką czy aromatycznym koperkiem. Mięso gyros dobrze też sprawdzi się w zestawieniu z frytkami podanymi na osobnym talerzyku jako przystawką. Decydując się na takie rozwiązanie warto jednak mieć na uwadze fakt, że takie zestawienie to bomba kaloryczna!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze