Przepis na tzatziki
DAMIESA • dawno temuKulinarny specjał Greków chętnie serwowany i w naszym rodzimym kraju. O kunszcie tej pysznej przystawki przesadza jej uniwersalność zastosowań a także niewielki nakład pracy. Tzatziki możemy zatem serwować na kilka sposobów: jako dodatek do mięs, dip do paluchów serowych lub chipsów czy jako urozmaicenie smaku kanapek w postaci lekkiego sosu do warzyw. Jak przyrządzić ten wyjątkowy grecki specjał?
Przygotuj:
- zagęszczony jogurt
- ogórek zielony
- czosnek
- koperek
- oliwę z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- Ogórka zetrzyj drobno na tarce i połącz z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego
- Czosnek drobno poszatkuj i dodaj do całości
- Masę dopraw koperkiem, solą i pieprzem
- Na koniec dla większej subtelności smaku możesz dodać łyżkę oliwy z oliwek, a dla wyostrzenia aromatu przyda się także cebula i tzatziki gotowe!
- Przystawkę serwuj w małych miseczkach dekorując wierzch sosu kilkoma listkami natki pietruszki
Czy taka grecka przystawka ma szansę zagościć na Waszych stołach w niedalekiej przyszłości? Mam nadzieję, że po wypróbowaniu tego kulinarnego specjału tak właśnie się stanie.
Warto wypróbować!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze