Wspaniały sos grecki. Zwłaszcza latem cieszy się wielkim powodzeniem.U nas z konieczności jest tylko polskim wariantem - powszechnie dostępny jogurtjest inny od oryginalnego.
Składniki:
- 1 duży ogórek,
- 1 duży jogurt naturalny (oryginalnie powinien być kozi; zastępujemy go naszym jogurtem, którego konsystencja jest płynniejsza, dlatego można dodać serek naturalny, który daje większą spoistość sosu),
- 1 garść świeżych ziół (mięta, kolendra),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz,
- kilka czarnych oliwek do przybrania,
- opcjonalnie: 1/2 opak. serka naturalnego,
- opcjonalnie: kilka kropel octu winnego.
Jak przyrządzić?
1) Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i po chwili odciskamy sok. Jeśli ogórek jest młody,ma nieduże i delikatne gniazdo nasienne - możemy zetrzeć go w całości. Jeśli nasiona są już duże, lepiej je wyciąć.
2) Zioła kroimy w miarę drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno i rozgniatamy.
3) Do jogurtu wkładamy odciśnięty ogórek, czosnek, zioła. Solimy, dolewamy łyżke oliwy, świeżo zmielony pieprz. Wszystko pięknie mieszamy.
4) Chłodzimy przez chwilę. Ubieramy czarnymi oliwkami i listkami mięty.
Jak podawać?
Schłodzony w misce. Znakomicie nadaje się do wszelkich mięs robionych na grillu. Równie świetny do ziemniaków w mundurkach,pieczonych lub po prostu do grzanek.
Uwagi:
Rzecz prosta i znakomita w smaku. Choć nasze jogurty nie osiągają konsystencji, ani smaku oryginalnych kozich jogurtów greckich, możemy uzyskać całkiem bliskie podobieństwo, a smak będzie nasz - jedyny w swoim rodzaju.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 7 zł |