Składniki:
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy "extra virgin",
- 1 łyżka oleju (najlepiej owocowego np. winogronowy),
- łyżka octu winnego,
- płaska łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Do naczynia wlać oliwę, olej i dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dodać ocet, cukier oraz sól. Sos powinien się przegryzać co najmniej pół godzinki. Nie trzeba go wstawiać do lodówki.
Potrzebne przybory:
Wyciskarka do czosnku, łyżki: duża i mała oraz miseczka :P
Jak podawać?
Osobiście używam sosu do sałaty lodowej. Lecz pasuje on również do pomidorów, ogórków papryki itp. Czasami marynuję w nim kurczaka. :) Bez octu nadaje się też do grzanek czosnkowych :)Smacznego!
Uwagi:
W zależności od octu sos może być za ostry. Wtedy należy dodać odrobinę więcej oliwy i cukru.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gotujący |