Sos czosnkowy (autor gotujący)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3-4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy "extra virgin",
- 1 łyżka oleju (najlepiej owocowego np. winogronowy),
- łyżka octu winnego,
- płaska łyżeczka cukru,
- szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Do naczynia wlać oliwę, olej i dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dodać ocet, cukier oraz sól. Sos powinien się przegryzać co najmniej pół godzinki. Nie trzeba go wstawiać do lodówki.

Potrzebne przybory:

Wyciskarka do czosnku, łyżki: duża i mała oraz miseczka :P

Jak podawać?

Osobiście używam sosu do sałaty lodowej. Lecz pasuje on również do pomidorów, ogórków papryki itp. Czasami marynuję w nim kurczaka. :) Bez octu nadaje się też do grzanek czosnkowych :)Smacznego!

Uwagi:

W zależności od octu sos może być za ostry. Wtedy należy dodać odrobinę więcej oliwy i cukru.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Autorgotujący

Sos czosnkowy (autor gotujący): Podobne przepisy

Sos czosnkowy (autor gotujący): wypróbuj również

Powiązane Tematy