Zupa czosnkowa rodem z Hiszpanii
OLIWKA . • dawno temuZupa czosnkowa to idealny posiłek na tę porę roku i na tę pogodę, kiedy bakterie i wirusy mnożą się jak zwariowane. Warto zabezpieczać się przed grypą w naturalny sposób – czosnek to doskonały antybiotyk. Natomiast czosnek w połączeniu z pomidorami to po prostu pyszność.
Przygotuj:
- 6 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 4 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- litr bulionu warzywnego
- 4 tosty
- 4 łyżki startego sera żółtego
- natkę
- sól
- pieprz
1. Obierz cebulę, posiekaj ją i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
2. W tym czasie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do cebuli.
3. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć je do czosnku i cebuli. Oto solidna podstawa znakomitejzupy czosnkowej.
4. Duś warzywa do miękkości. Potem wlej gorący bulion i gotuj pyszne danie 5 minut.
5. Przyszła pora na doprawienie zupy hiszpańskiej. Użyj tylko soli i pieprzu.
6. A teraz dodatek do zupy – chrupiące tosty. Upiecz je w piekarniku lub tosterze.
7. Włóż tosty do talerzy i zalej je zupą z czosnkiem.
8. Na koniec wystarczy posypać hiszpańską potrawę serem i natką. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze