Naleśniki bez jajek
KAROLINA • dawno temuZdarzają się potrawy, które wydawać by się mogło, że są dla nas idealne, jednak występuje w nich produkt, którego nie lubimy, nie chcemy albo po prostu ze względów zdrowotnych nie możemy jeść. Przykładem może być chociażby mleko występujące w czekoladzie, na które uczulone są niektóre osoby albo też wieprzowina w farszu do pierogów z mięsem, której spożywanie zabronione jest przez nakazy religii judaistycznej. Na szczęście niektóre z tych problemów rozwiązywane są przez zastępowanie jednych produktów innymi. Chyba najbardziej charakterystycznym dla tego zjawiska przykładem, z którym spotkał się każdy z nas są potrawy wegetariańskie albo wegańskie. To właśnie w sklepach z tego typu żywnością spotkać możemy produkty sojowe zastępujące pasztety, kotlety, a nawet parówki tradycyjnie wykonywane z różnych gatunków mięs. Część nas ze względów zdrowotnych, smakowych albo poglądowych chciałaby zrezygnować z jedzenia jaj. Na pierwszy rzut oka wydaje się to trudne, ponieważ czytając niemalże każdy skład ciastek, ciasteczek czy pieczywa, spotykamy się z informacją, że są one w nich zawarte. Wystarczy jednak poznać przepisy umożliwiające nam przygotowanie potraw bez jajek, które w tradycyjnej postaci je zawierają. Jednym z nich jest przepis na naleśniki. Jeżeli interesuje cię, jak przygotować naleśniki bez jajek, a także zastanawiasz się, w jakiej formie je podać, przeczytaj poniższy artykuł.
Pomysły na naleśniki
Dania przypominające współczesne naleśniki znane są już od tysięcy lat. To właśnie placuszki tego typu wypalane nad ogniem stanowiły pierwowzór dobrze nam dziś znanego pieczywa. Mimo tego, że dostęp do różnych gatunków chleba, bułek albo rogali jest dziś ogromny, to jednak zdarza się nam od czasu do czasu zrobić domowe naleśniki. Dlaczego przez tyle lat nie straciły one swojej popularności? Wydaje się, że znaczenie ma tutaj łatwość ich przygotowania, a także różnorodność pomysłów na naleśniki. Co więcej, możemy je przygotować z produktów, które na pewno znajdziemy w większości domów. Oprócz tego, przygotowując różny farsz do naleśników,dogodzić możemy nawet najbardziej odległym upodobaniom smakowym. I tak, robiąc jedno ciasto naleśnikowe bez jajeki przygotowując różne dodatki, przyrządzamy obiad dla męża, dzieci czy znajomych. Naleśniki bowiem podawać można z farszem mięsnym, grzybami, owocami, jogurtem, polewami smakowymi, lodami czy serem. Kiedy natomiast zrobimy ich za dużo, wystarczy, że następnego dnia zapieczemy je razem z warzywami i sosem beszamelowym albo usmażymy na patelni. Jeżeli masz ochotę na naleśniki bez jajka, lecz nie wiesz jak je zrobić, przeczytaj poniższy przepis.
Przepis na naleśniki bez jajek
Do zrealizowania przepisu na naleśniki bez jajek będziesz potrzebowała:
- 1 szklanki mąki,
- 1 szklanki mleka,
- 1 łyżki wody,
- soli,
- 1 łyżki oleju,
- 2 łyżek masła,
- 1 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie składniki te mieszamy, stopniowo dodając wodę i mleko. W rondelku rozpuszczamy masło, aby stało się miękkie i dodajemy je do pozostałych składników ciasta. Ciasto musi być dobrze wymieszane, aby nie utworzyły się w nim grudki. Całość odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie rozpoczynamy smażenie naleśników. Wystarczy tylko posmarować patelnię olejem i wylać na nią ciasto. Kiedy naleśnik upiecze się z jednej strony, przekładamy go łopatką na drugą. Naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze